Am fost in tabara educationala de vara Atlantykron. Voi mai merge
Tabăra de știință și tehnologie Atlantykron se desfășoară în același loc de 33 de ani, pe o insulă în mijlocul Dunării, în apropiere de localitatea Capidava din județul Constanța. Locația poate fi găsită pe Google Maps aici: https://goo.gl/maps/AVPj2KyCaiXC2Py76
Eu am ajuns în tabără prima data anul trecut, în 2022, an în care insula nu a mai fost insulă ci peninsulă. Nivelul apei Dunării a fost atât de scăzut încât am putut ajunge până pe zona insulei ca să ne ducem bagajele de care am avut nevoie pe perioada taberei. Ediția cu numărul 33 a avut loc între 29 iulie – 5 august 2022. Din ce am înțeles tabăra începe mereu în ziua de vineri și se termină peste o săptămâna, tot vineri. Și in fiecare an în această săptămână se regăsește ziua de 1 august. Știind acest lucru, participanții își pot programa din timp concediul pentru următorul an.
Minorii pot participa neînsoțiți în tabără daca au minim 15 ani (cu acordul părinților) iar cei mai mici trebuie să fie însoțiți. Eu am fost în tabăra cu tatăl meu și au mai mers cu noi înca doi prieteni de-ai mei: Andrei și Ștefan. Așa a început aventura noastră la Atlantykron:
Tabăra a costat 600 de lei de persoană, din care 400 de lei parcă sunt destinați celor trei mese pe zi, iar restul de 200 de lei sunt pentru a acoperi cheltuielile organizatorice necesare acolo pe insulă. Costul taberei este unul foarte accesibil având în vedere că acoperă și mesele din acea săptămână. Mâncarea este una decentă și variată de la o zi la alta. Se primește și câte o sticlă de apă la fiecare masă. Cine dorește, are posibilitatea să nu plătească anticipat mesele incluse și să cumpere la fața locului de la firma de catering ce dorește din meniu, dar per total după cele 7 zile costul va fi mai mare decât cei 400 de lei pe care îi poți plăti în avans în prețul taberei. Sunt disponibile băuturi răcoritoare reci de la frigiderele disponibile la cantină, se poate cumpăra și mâncare suplimentară iar costurile sunt decente.
Tabăra de știință și tehnologie Atlantykron este destinată tinerilor și copiilor pasionați de aceste domenii, dar sunt și destui adulți care participă. Unii dintre ei participă de foarte mulți ani, de pe vremea când probabil erau adolescenți. Se pare că microbul taberei se ia repede și iese foarte greu din mintea celor care participă.
În fiecare an în tabăra sunt invitați fizic sau virtual o serie de personalități din domeniile de interes pentru tabără și vă las aici câteva exemple: Dumitru Dorin Prunariu (cosmonaut, primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic), Alexandru Mironov (scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică), Heather Caton Anderson (SUA, președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA), Ravi Prakash (inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte), Florin Munteanu (președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe), etc. Lista invitaților este lungă și poate fi găsită pe site-ul taberei: atlantykron.org.
Acum să vorbim despre ce putem învâța mai exact în aceasta tabără. Toate atelierele sunt grupate în mai multe secțiuni: Știință și Tehnologie, Cultură, Futurologie, Știință și Ficțiune, Artă și Sport.
Atelierele disponibile sunt: Arduino și Programare, Realitate Augmentată și Virtuala, Animație, film, holograme, Comunicare și jurnalism, Hackathon Atlantykron, Silva Ultra Mind, First Aid & CPR Training, Observații astronomice, Atelier interactiv de fotografie de natură, Tehnologia ca oglindă, Construirea unui peisaj literar în literatura SF, Păturica rotundă Science Fiction, Atelier de pictură, Yoga și Quigong, Activități nautice, Concursuri de proza SF și Conferințele Centrului STRING, Competiția Atlantykron 33, Program de radioamatori, Competiții de șah, tir cu arcul și table.
Vă las și lista cu conferințele care au avut loc fie în format fizic cu invitații care au putut ajunge în tabără, fie online susținute de cei aflați la distanță, fie în Romania, fie în alte țări:
- Este cercetarea științifică o meserie?
- Securitatea globală și noua realitate mondială
- Conferința virtuală ”Globalizarea omenirii în era conștiinței”
- Conferința virtuală ”În direct cu ingineri NASA – Journey to Mars and Beyond”
- De ce tac civilizațiile extraterestre?
- The Power of Radio Science
- Energia viitorului, viitorul energiei
- Vânătorul de eclipse
- Relații coloniale în romanul cu vampiri al lui Stoker: Dracula și principatele Dunării
Detaliile complete despre atelierele și conferințele care au fost disponibile anul trecut găsiti pe site-ul oficial:
- Conferințe: https://atlantykron.org/2015/editia-2022/conferinte-2/
- Cursuri: https://atlantykron.org/2015/editia-2022/cursuri/
- Invitați: https://atlantykron.org/2015/editia-2022/invitati/
- Instructori: https://atlantykron.org/2015/editia-2022/instructori-2/
Eu am participat la următoarele ateliere:
- First Aid & CPR Training
- Observații astronomice
- Atelier interactiv de fotografie de natură
- Activități nautice
- Program de radioamatori (Radio Fox Hunt, Weather Balloon Tracking, Soldering project, Robotics and Radio project)
Dacă ar fi nevoie să fac un top 3 cu atelierele care mi-au plăcut cel mai mult, aș alege: Observatiile Astronomice, Programul de radioamatori și Atelierul de fotografie.
Iar dacă îmi cereți un top 3 cu conferințele la care am participat și mi-au plăcut cel mai mult, aș alege: Conferința virtuală ”În direct cu ingineri NASA – Journey to Mars and Beyond”, De ce tac civilizațiile extraterestre? și Energia viitorului, viitorul energiei. Mi-a scăpat Vânătorul de eclipse. Ori nu a fost, ori nu am fost atent și am ratat conferința. Sigur mi-ar fi plăcut foarte mult și aceasta.
Dacă mă întrebați ce mi-a plăcut la modul general despre Tabăra Atlantykron, aș putea să enumăr următoarele:
- Posibilitatea de a participa chiar dacă aveam doar 10 ani
- O săptămână întreagă petrecută la cort în natură
- Posibilitatea de a mă împrieteni cu alți copii și tineri din toată țara, cu pasiuni similare
- Discuțiile libere avute cu unii dintre invitați, de la care am putut învăța lucruri noi
- Posibilitatea de a întâlni autorii unor cărți pe care le-am citit
- Posibilitatea de a întâlni persoane despre care am citit și pe care le apreciez
- Experiența generală avută alături de toți cei de pe insulă.
Aș putea să spun și ce nu mi-a plăcut: numărul de dușuri disponibile a fost limitat și trebuia să așteptăm cam mult la coadă și numărul meselor de la cantina ar fi putut fi mai mare.
Aș avea și câteva sugestii sau așteptări pentru următoarea ediție, cea din vara lui 2023:
- Mi-ar plăcea să fie mai dezvoltată zona de Astronomie, poate și un atelier de zi unde să putem învăța diverse lucruri, iar seara să încercăm să punem în practică pe telescoapele prezente în tabără.
- Mi-ar fi plăcut să functioneze mai bine internetul pe insulă, semnalul la telefoane este cam slab iar în ziua în care a plouat și am stat câteva ore în cort să vedem un film, Netflix a mai șchiopătat la încărcarea filmelor. Dar am putut juca fără probleme cărți cu prietenii.
- Sper sa fie mai multe cabine de duș și poate ceva mai multe mese la cantina, pot fi puse și âî afara cortului de la cantină mese suplimentare.
Dacă v-a plăcut ideea taberei Atlantykron vă invit să urmăriți pagina de Facebook a organizatorilor (facebook.com/Atlantykron) și să participați în vara lui 2023 la ediția cu numarul 34. Eu sigur voi merge!
Pe final vă las cu un video făcut de Adi Dedu în tabăra din 2022. Enjoy!
Articole recente
- Olimpiada Nationala de Informatica 2023. Rezolvare problema „Cadouri” in C++, clasa a V-a
- Olimpiada Nationala de Informatica 2023. Rezolvare problema „Patinaj” in C++, clasa a V-a
- Olimpiada Judeteana de Informatica 2018. Rezolvare problema „Forus” in C++, clasa a V-a
- Olimpiada Judeteana de Informatica 2018. Rezolvare problema „Patrate” in C++, clasa a V-a
- Olimpiada Judeteana de Informatica 2019. Rezolvare problema „Cartele” in C++, clasa a V-a
Comentarii recente
- irina c la Olimpiada Judeteana de Informatica 2021. Rezolvare problema „Concurs” in C++, clasa a V-a
- M la Olimpiada Judeteana de Informatica 2022. Rezolvare problema „Sume si secvente” in C++, clasa a V-a
- Sebastian Chetroni la Olimpiada Judeteana de Informatica 2023. Rezolvare problema „Aeriana” in C++, clasa a V-a
- andrei toma la Olimpiada Judeteana de Informatica 2023. Rezolvare problema „Aeriana” in C++, clasa a V-a
- andrei nicolescu la Am fost in tabara educationala de vara Atlantykron. Voi mai merge
nu stiam de tabara. pare interesanta. poate vin si eu cu fratele meu anul asta