Despre competitia Astro Pi – Mission Zero și Mission Space Lab

În fiecare an Fundația Raspberry Pi împreuna cu ESA – European Space Agency organizează un program care este menit să impulsioneze copiii să învețe programare. Acest program se numește Astro Pi. În funcție de vârsta și de experiența copiilor programul este împărțit în două: Mission Zero și Mission Space Lab.

Despre Mission Zero

Mission Zero nu este o competitie. Aici se pot înscrie toți copiii de până la 14 ani și nu contează pregătirea pe care o au sau experiența lor cu limbajul de programare Python. Pot să nu știe deloc să programeze, trebuie doar să se documenteze puțin și alături de un profesor/îndrumător vor putea să completeze sarcina în maxim 1 oră.

Anul acesta copiii au avut de citit temperatura și umiditatea de pe Raspberry Pi-ul instalat pe ISS – Stația Spațială Internațională folosind senzorii disponibili pe Sense HAT și de afișat valorile citite pe micul ecran format din LED-uri. Pentru realizarea programului în Python și pentru a testa funcționarea acestuia copiii vor folosi platforma Trinket disponibilă special pentru Mission Zero aici: https://trinket.io/mission-zero

Programul realizat trebuie să ruleze fără eroare pentru maxim 30 de secunde, acesta fiind timpul alocat fiecărui copil. Dacă programul realizat va rula fără erori și se va încadra în timpul de 30 de secunde, acesta va fi pornit pe ISS și fiecare copil va primi la finalizarea programului (mai – iunie) un certificat care va atesta faptul că programul a fost rulat și va avea menționate data în care acesta a rulat și coordonatele ISS când programul era pornit.

Eu am creat programul în câteva minute și acum aștept cuminte să primesc certificatul 😊

Înscrierile sunt încă active, aveți timp să vă documentați și să participați până pe 19 martie 2021. Intrați aici: https://astro-pi.org/ro/mission-zero/

Despre Mission Space Lab

Mission Space Lab este o competiție. Se adresează echipelor de 2-6 tineri de până la 19 ani care au experiență cu programarea în limbajul de programare Python 3. Aceștia trebuie să fie indrumati de un profesor/mentor.

În Mission Space Lab copiii pot dezvolta proiecte care să se axeze fie pe condițiile mediului inconjurator din modulul Columbus de pe ISS (Life in Space), fie pe viața de pe Pământ văzută prin camera NoIR disponibilă acestui program (Life on Earth).

Life in Space se concentrează pe analizarea condițiilor existente pe ISS care pot fi măsurate cu ajutorul senzorilor disponibili pe computerul Astro Pi. Senzorii disponibili pentru Life in Space sunt: senzor de temperatură, umiditate, presiunea atmosferică, accelerație, giroscop, magnetometru și suplimentar se poate folosi camera normală cu care se poate măsura cantitatea de lumina disponibila în încăpere. Trebuie folosit LED Matrix-ul disponibil pe Sense HAT.

Life on Earth se bazează pe analiza suprafeței Pământului cu ajutorul camerei NoIR disponibilă pe Astro Pi la care se pot adăuga senzorii disponibili pe computerul Astro Pi. Senzorii disponibili pentru Life on Earth sunt: Camera NoIR , senzor de temperatură, umiditate, presiunea atmosferică, accelerație, giroscop, magnetometru. Nu se poate folosit LED Matrix-ul disponibil pe Sense HAT.

Programul Mission Space Lab se desfășoară în 4 faze:

  • Faza 1: Design (septembrie) – echipele trebuie să se gândească la un proiect științific pe care îl pot pune în practică folosind computerul Astro Pi existent pe ISS, proiect pe care trebuie să-l descrie cât mai detaliat pentru a putea fi înțeles și jurizat de către echipa Astro Pi. Dacă proiectul echipei este aprobat, echipa intră în Faza 2.
  • Faza 2: Create (noiembrie) – echipele care au ajuns în faza 2 trebuie să creeze programul Python 3 care să efectueze taskurile necesare adunării de informații cu ajutorul computerelor Astro Pi de pe ISS. Fiecare echipă are timp până la jumătatea lunii februarie ca să termine programul și să-l trimită juriului. În fiecare an regulile au fost modificate și programul a devenit ceva mai strict dar este în continuare destul de accesibil. Din luna februarie până în luna aprilie juriul verifică toate programele primite iar echipele ale căror programe respectă toate cerințele și primesc și votul juriului vor intra în Faza 3
  • Faza 3: Deploy (aprilie) – toate programele acceptate vor fi trimise către ISS, vor rula pe rând timp de câte 3 ore fiecare și vor aduna informațiile necesare desfășurării experimentelor propuse de fiecare echipă.
  • Faza 4: Analyse (iunie) – echipele ale căror programe au rulat în spațiu pe ISS primesc datele generate de acestea pentru a întocmi raportul final pentru experiment iar dintre toate rapoartele primite, juriul va alege 10 proiecte pe care le vor premia.

Eu am terminat zilele trecute de scris și de testat programul pentru experimentul echipei din care fac parte și acum avem de așteptat până în aprilie ca să vedem dacă echipa noastră intră în Faza 3.

Echipa ZCoder din care fac parte este compusă din:

  • Ioana Mitea – 15 ani (clasa a IX-a, CNVA Galati) – Cercetător, Translator de limbă engleză
  • Sebastian Chetroni – 8 ani (clasa a II-a, Sc. Gimnaziala 25 Galati) – Programator

Toate detaliile despre Mission Space Lab pot fi găsite pe pagina programului: https://astro-pi.org/mission-space-lab/

PS: Daca ești in căutarea unei carcase Astro Pi printata 3D, găsești aici: Carcasa AstroPi 3D PLA

PS 2: Am intrat in Faza 3, proiectul nostru a primit unda verde sa pornească in spațiu pe ISS 😀

PS 3: Am primit datele din spațiu si am intrat in etapa 4 – finala – concursului. OLE!

Nu uita: Învață, exersează, repetă!

Ma numesc Sebastian, am 10 ani si sunt pasionat de: programare in Python, C++, Raspberry Pi, citit, astronomie, astrofizica, chimie, sport, fotografie si Xbox. Ma gasesti si pe: Instagram, Youtube, Facebook
Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *